Dos 4.0 var bara början på en rad stora missar som Microsoft har gjort genom tiderna
Under årens lopp har Microsoft gjort en hel del lyckade drag såsom att samla Word och Excel i Office-paketet, mixa ihop Windows 98 och Windows NT till Windows 2000 och köpa Skype för ofantligt mycket pengar. Självklart har företaget även tabbat sig ett flertal gånger – här är de 13 allra värsta missarna genom tiderna.
13. Dos 4.0
I juli 1988 släppte IBM och Microsoft Dos 4.0 som snabbt visade sig ha en hel del brister. Operativsystemet käkade upp data, förstörde diskar och ställde till med minnesproblem.
Microsoft hävdar att IBM misskötte sluttesterna och IBM menar att Microsoft inte borde ha förväntat sig att Dos 4.0 skulle fungera på hårdvara som inte var tillverkad av IBM.
12. Bob, Clippy och Rover
Microsoft ville göra Windows mer användarvänligt och i mars 1995 släpptes därför gränssnittet Bob, ett alternativ till programhanteraren i Windows 3.1. Bob visade en tecknad miljö i form av ett hus där du kunde vandra omkring och klicka på objekt för att starta program och utföra olika saker. Det var inte riktigt så användarvänligt som man hade tänkt sig och floppade därför snabbt. Redan 1996 försvann det från marknaden.
I Bob fanns en liten assistent i form av hunden Rover som med jämna mellanrum levererade olika tips till användaren. Rover fick leva vidare i Utforskaren i Windows XP. I Office 97 lanserade Microsoft en annan assistent, ett litet gem med namnet Clippy, som också hängde med i Office 2000 och 2003. Assistenterna skapade stor irritation hos många och fick så småningom gå i graven.
11. Zune, Kin, Courier, Windows Mobile och det faktum att Microsoft misslyckades med att hänga med på mobilmarknaden för konsumenter
2002 och 2003 hade Apple stora framgångar med Ipod. Därför började Microsoft designa en egen musikspelare, Zune. Den lanserades inte förrän 2006, och bara året efter kom framgångssagan Iphone som mer eller mindre konkurrerade ut alla musikspelare och även andra mobila elektronikprylar som var populära då. Zune sålde uruselt men lades inte ner förrän 2012.
Sedan har vi Kin One och Kin Two, Microsofts två smarta telefoner med sociala nätverksfunktioner. Hårdvaran var baserad på en Arm-design men telefonerna kunde inte köra appar från tredjepart. Verizon började sälja de två mobilerna i maj 2010. 48 dagar senare gav de upp och skickade tillbaka telefonerna till Microsoft.
Kin One och Kin Two.
I december publicerade Wired ett antal läckta videoklipp som visar Microsofts interna tester av Kin One och Kin Two. Testarna har uppenbara problem med gränssnittet, något som kanske förklarar varför projektet slutade som det gjorde.
Det har inte heller gått särskilt bra för Microsoft mobila operativsystem Windows Mobile. I januari 2010 hade det visserligen 15,7 procent av den mobila marknaden i USA, men två år senare var det nere på 3,9 procent.
Redan år 2000 pratade Bill Gates om satsningen på Tablet PC. De första modellerna med Windows XP Tablet PC Edition såg dagens ljus 2002 men fick inte ett särskilt varmt mottagande på marknaden.
Fyra år senare samarbetade Microsoft med Intel och Samsung i umpc-projektet (ultra mobile pc) Origami. Det resulterade i en handfull små maskiner med pekskärm varav vissa körde Windows Tablet PC Edition. De var långsamma, klumpiga och batterihungriga och blev ingen succé.
2008 började det läcka ut rykten om att Microsoft arbetade med att utveckla Courier, en mycket innovativ mobil enhet med dubbla 7-tumsskärmar, wifi, inbyggd kamera, induktiv laddare och Arm Nvidia Tegra-processor. Projektet lades dock ner 2010, kort efter lanseringen av Ipad.
10. Dåliga Windowsversioner, återkommer de i cykler?
Windows 3.1, Windows fort Workgroups 3.11, Windows 95, Windows 98 och Windows 2000 var alla stora succéer. Sedan gick något snett – Windows Me introducerades. Det var egentligen inte något annat än ett service pack för Windows 98 och visade sig vara nerlusad med buggar.
Efterföljaren Windows XP, med SP1, SP2 och SP3 som var baserad på NT-kärnan, kändes som en friskt fläkt. Den blev också extremt populär. Det dröjde ända till 2007 innan ersättaren Windows Vista lanserades, operativsystemet som ingen ville ha. Det blev också en riktig flopp. Därefter kom Windows 7 och allt blev bra igen.
9. Windows Vista Ultimate
Windows Vista fanns i flera olika versioner och Ultimate var den mest avancerade. I den versionen ingick Extras, ett paket som lovade exklusiva program, tjänster och annat innehåll.
I verkligheten ingick bara ett antal videoklipp avsedda för användning som skrivbordsbakgrunder, ett pokerspel, extra ljudpaket och ett pusselspel. Extras släpptes senare som ett gratispaket.
8. Windows Genuine Advantage
När Windows XP hade funnits ett antal år på marknaden började Microsoft rulla ut systemet Windows Genuine Advantage till alla XP-användare. Det kontrollerade om användarna körde en äkta version av Windows, detta mot en central databas.
Så småningom visade det sig att databasen vid vissa tillfällen underkände giltiga Windowslicenser och att Microsoft även använde systemet för att samla in data från ovetande användare, något som skapade stora rabalder.
I Windows 7 fick Windows Genuine Advantage byta namn till Windows Activation Technology, allt för att försöka undvika sammankoppling med föregångaren.
7. Märkliga varumärken
Microsoft varumärken är inte alltid helt logiska. 1991 gick man till exempel från Word 2.0 direkt till Word 6.0. Word 2.0 ingick dessutom i Office 3.0 medan Word 6.0 ingick i Office 4.0. När Microsoft lanserade Office 95 ökade man på alla versionsnummer till 7.0 vilket gav Word 7.0, Excel 7.0 och så vidare.
Ett av de största misstagen när det gäller just varumärken var annars när Microsoft sumpade namnet Hotmail, det världskända varumärket som låg på näst intill samma nivå som Coca-Cola och McDonalds. Nu har det förvandlats till något som ingen förstår sig på.
Det började med att ditt Hotmail-konto plötsligt blev ett Microsoft Passport-konto, ett namn på en inloggningstjänst som Microsoft hoppades skulle ta över hela internet. Genom att lägga till uppgifter för ditt kreditkort skulle det också gå att handla med kontot.
Systemet döptes senare om till Microsoft Passport Network, MSN Passport, .Net Passport och slutligen till Windows Live ID. Det finns numera inbakat i Windows 8 och hanterar inloggningen där.
6. Windows Live
Ovanstående för oss vidare till Live. I november 2005 lanserades Windows Live och Office Live, något som startade en av de mest förvirrande varumärkessopporna genom tiderna.
Till att börja med användes Windows Live på MSN-mjukvara. MSN Messenger blev Windows Live Messenger och MSN Hotmail blev Windows Live Hotmail. Från början var Windows Live en udda samling webbsajter och webb- och pc-baserade applikationer.
Därefter satte det fart på riktigt. Microsoft introducerade sajten Windows Live Essentials för testare. Den ersattes snabbt med Windows Live Installer där man kunde ladda ner Windows Live Messenger, Mail och Writer. Senare förvandlades Windows Live Installer till mjukvarupaketet Windows Live Essentials, och så höll det på ända tills Windows Live inkluderade 50 olika produkter, varav många inte ens hade någon koppling till varandra.
Tidigare i år började Microsoft att rensa bort varumärket Live. Windows Live Essentials har till exempel blivit Windows Essentials.
5. Windows 8
Många jämför Windows 8:s förvirrande gränssnitt med Dr. Jekyll och Mr. Hyde. Microsoft var dock tvungna att göra något dramatiskt med tanke på den sjunkande pc-försäljningen. Förvandlingen av det gamla skrivbordet till ett rutnät är dock inte lösningen. Eller så har vi alla fel. Kanske kommer Windows 8 att blåsa liv i pc-industrin. Om sex månader vet vi svaret.
4. Varumärkena Windows 8 och Windows RT
Många är just nu ytterst förvirrade när det gäller Windows 8 och Windows RT. Vad är det egentligen som skiljer dem åt? Kunder som köper Windows RT och tror att de ska få Windows bli mycket besvikna.
Sedan har vi Metro som få ens vet vad de ska kalla längre. Metro-appar kan kallas för Windows Store-appar men vissa appar i Windows Store kan inte köras i Metro (exempelvis Office 2013). Dessutom finns inte alla Metro-appar i Windows Store. Metro Xbox Music måste till exempel laddas ner separat.
Det finns ett annat problem också. Nästa version av Windows kommer sannolikt att heta Windows 9. Så långt allt väl, men vad ska nästa version av Windows RT heta? Windows 9 RT? Windows RT 2.0?
3. Missade möjligheter i molnet
Ända sedan mitten av 90-talet har vissa personer inom Microsoft försökt få företaget att expandera snabbare i molnet. Molnförespråkarna har däremot fått lämna skutan allt eftersom, medan de mer traditionella Windowsvännerna har fått jobba kvar.
Mesh läggs ner i mitten av februari.
Under de senaste tio åren har Microsoft satsat allt mer på molnet men samtidigt haft den ena foten i Windows och den andra i Office. Innovativa tjänster såsom Mesh har kastats åt sidan medan jag-också-produkter såsom Skydrive har tilldelats en stor budget.
2. Efterföljarna har lämnat Microsoft
Jim Allchin. Brad Silverberg. Paul Maritz. Nathan Myhrvold. Greg Maffei. Pete Higgins. Jeff Raikes. J Allard. Robbie Bach. Bill Veghte. Ray Ozzie. Bob Muglia. Steve Sinofsky. De är alla legender, men de finns inte längre kvar inom Microsofts organisation. Frågan är vem som ska ta över när Steve Ballmer lämnar in?
Vem ska ta över efter Steve Ballmer?
Det finns fortfarande kvar en del stjärnor såsom Andy Lees, Paul Maritz och Bill Veghte, men ingen av dessa spelar i samma liga som Ballmer. Avsaknaden av nya ledare kan visa sig vara Microsofts största problem i början av 2010-talet.
1. Internet Explorer 6
Internet Explorer 6 är sannolikt Microsofts största misstag genom tiderna. Detta med tanke på att det knappast finns något annat program som har utnyttjats i lika hög grad för att infektera datorer. Flash och Adobe Reader må vara i närheten, men Internet Explorer 6 ligger ändå i en klass för sig.
Woody Leonhard, Infoworld
http://techworld.idg.se/2.2524/1.487797/har-ar-microsofts-varsta-missar/sida/1/missarna-13—12